Over mij

Even voorstellen…

Mijn naam is Heidi van Vugt-Smits, geboren op 13 februari 1969 in Eindhoven. Momenteel woon ik in Best, waar ik over mijn eigen atelier en expositieruimte beschik.

Laten we beginnen bij het begin…

Ik ben opgegroeid met creativiteit om me heen, er hing altijd kunst bij ons aan de muur. Onder andere van mijn vader, oom en mijn oma. Ik vond het heerlijk om naar deze kunst te kijken en de magie te voelen. Toen ik als kind in het atelier van mijn oom kwam, voelde ik in mijn hart dat ik dit ook wilde. Het leek me fantastisch om kunstenares te worden.

In 2001 ben ik begonnen met schilderen en heb ik me verder ontwikkeld door onder andere het volgen van cursussen. Ik heb lessen gehad in intuïtief schilderen, twee jaar lessen gevolgd in materie schilderen, een jaar lessen gevolgd in het schilderen met aquarelverf en drie jaar begeleiding gehad in de vorm van een open atelier. In 2014 ben ik begonnen met tekenen bij een tekenstudio. Ik heb daar een driejarige klassieke tekenopleiding gevolgd en vervolgens nog in het open atelier gewerkt. Naast bovengenoemde cursussen en opleidingen heb ik regelmatig korte workshops gevolgd om mezelf te blijven ontwikkelen.

Hoe ga ik te werk…

Met de goede basis en ervaring op zak ga ik verder met experimenteren en met het ontdekken van mijn eigen identiteit als kunstenares.

‘’To live a creative life, we must lose our fear of being wrong’’

Mijn inspiratie haal ik vooral uit de natuur, muziek, emoties die ik ervaar en beelden die door mijn fantasie tot stand komen. Mijn werk is krachtig, fantasievol en kleurrijk. De kunst die ik creëer is zowel figuratief als abstract. Kenmerkend is de grote diversiteit in het kleurgebruik, het vloeiende lijnenspel en de sterke compositie. Er is gelaagdheid te zien waardoor de kijker gefascineerd blijft en steeds nieuwe dingen kan ontdekken.

Voor mijn tekeningen maak ik vooral gebruik van potlood, houtskool en/of fineliners en voor mijn schilderijen gebruik ik acrylverf. Ook verwerk ik soms nog andere materialen zoals inkt of papier in mijn kunst.

Wat kunst voor mij betekent…

Kunst is voor mij het uiten van mijn ziel, ademen. Ik kan niet zonder het creëren van kunst en het heeft voor mij een therapeutische werking. Ik heb veel verschillende kanten van mezelf ontdekt door het maken van kunst. Het proces van creëren is voor mij een uitlaatklep van emoties en creativiteit. Losstaand van wat het schilderen voor mij betekent, vind ik het ook belangrijk wat het voor een ander kan betekenen. Door middel van mijn werk wil ik positiviteit en liefde verspreiden.

‘’I dream my painting, and then I paint my dream’’ – Vincent van Gogh